Fonaments perceptius del cinema
Orígens i causes del cinema
Les causes que van impulsar a la creació o orígens del cinema van ser: el descobriment de la persistència retiniana, el desenvolupament de la fotografia i la creació del cinematògraf.
La persistència retiniana és un fènomen visual que demostra com una imatge pot permanèixer a la retina humana una dècima de segon abans de desaparèixer completament. Això permet que observem la realitat com una seqüència d'imatges sense cap mena d'interrupció. Aquest fenòmen va ser important de cara al cinema ja que aquest va aprofitar l'efecte visual per projectar moltes imatges per segon, creant-nos així la sensació de moviment.
Es pot dir que el principi de tot es va donar per la invenció d'aparells que retrataven de forma inmdiata la realitat, les persones, els objectes. Va ser així com va néixer la fotografia, amb l'aparició dels daguerrotips o la càmera fosca. Això va comportar també a múltiples utilitzacions i mètodes com ara els negatius.
Un altre personatge important va ser Edward Muybridge, un fotògraf i investigador conegut principalment pel descobriment del cavall en moviment, consistent en un seguit d'imatges sobre les diverses posicions d'un cavall al córrer. Més tard va arribar el zoopraxiscopi, l'aparell que va utilitzar per projectar les imatges sobre una pantalla utilitzant un disc de vidre.
El kinetoscòpis és considerada la primera màquina de cinema. Va ser inventat per Thomas Edison i William K.L.Dickson a la dècada del 1890. Aquest va ser destinat a la visió individual de bandes d'imatges sense fi, però sense permetre'n la seva projecció sobre una pantalla. Es tractava d'una gran caixa de3 fusta amb una sèrie de bobines sobre les quals rodaven les pel·lícules en bucle.
És per aquests motius que molts dels arxius que es tenen sobre fets històrics, com ara les dues Guerres Mundials, els tenim gràcies a la fotografia i el cinema, que van documentar la nostra història.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada